Zowel de openbare omroep VRT als de commerciële omroep VMMa beraden zich over stappen tegen de nieuwe collectieve videorecorder Bhaalu die vandaag gelanceerd is. Met Bhaalu kun je onbeperkt tv-programma's opnemen en bekijken. "Bhaalu heeft geen overeenkomst met ons, en dat is wel nodig", zeggen de woordvoerders van de twee grote omroepen. "We overwegen om hiertegen stappen te ondernemen."
Bhaalu is een collectieve videorecorder waarmee je alle programma's op alle zenders tegelijk kunt opnemen en bekijken wanneer je wilt, via je televisie, smartphone of tablet. De gebruikers delen de infrastructuur bij hen thuis met alle andere gebruikers. De programma's worden bewaard in de cloud, dat is een plaats op het internet waar data worden opgeslagen. Vanuit de cloud worden de opgevraagde programma's dan gestreamd op je tv, smartphone of tablet.
Het voordeel is dat je niet meer zelf je videorecorder hoeft te programmeren en in de gaten te houden wanneer programma's uitgezonden worden. De programma's worden afhankelijk van de formule zeven dagen tot een maand bewaard. Favoriete opnames kun je langer bijhouden.
Gebruikers kunnen wel enkel programma's bekijken en opnemen, die ze al hebben via een ander abonnement, zoals Telenet, Belgacom of TV Vlaanderen. Afhankelijk van de formule betaal je een instapprijs van 49 euro tot 365 euro. Daarnaast betaal je nog 5 euro lidgeld per maand voor de kosten die de streaming in de cloud met zich meebrengt.
Geen akkoord met de televisiezenders
Bhaalu is ontwikkeld door Right Brain Interface, het nieuwe bedrijf van Metris-oprichter Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael. België is de eerste markt waar Bhaalu wordt gelanceerd. Maar het is de bedoeling dat het binnen afzienbare tijd ook op de markt komt in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Singapore.
Het bedrijf heeft geen akkoord met de televisiezenders, zoals Eén, Canvas, VTM en Vier. Daardoor bevindt Bhaalu zich in een grijze zone. "Het is flirten met de grens tussen wat mag en niet mag", zegt Erik Dejonghe, specialist communicatietechnologie van de UGent in De Standaard.
VRT (Eén, Canvas) en VMMa (VTM, 2BE) overwegen om stappen te ondernemen tegen Bhaalu, maar geen van beide zenders wil preciseren over welke stappen het gaat.
"Bhaalu heeft geen overeenkomst met de VRT over het doorgeven of verspreiden van haar programma's. En dat is wel noodzakelijk. Indien nodig, zullen we bekijken welke stappen we ondernemen", zegt Stijn Ombelets, woordvoerder van de VRT.
Eenzelfde reactie bij Sara Vercauteren, woordvoerster van VMMa. "Wij vinden ook dat Bhaalu eerst een overeenkomst met ons had moeten sluiten vooraleer ze op de markt kwamen, en nu ze toch hun producten lanceren zonder akkoord van de zenders, zullen we nagaan welke juridische stappen we daartegen zullen ondernemen."
SBS (Vier, Vijf) neemt een afwachtende houding aan. "We zullen Bhaalu de komende dagen eens rustig bekijken, evalueren en daarna bepalen we pas ons standpunt", zegt woordvoerder Kristof Demasure. "We wensen een open dialoog te houden en willen ook op alle platformen aanwezig zijn te als zender, maar wel met goede afspraken."
Maandag stellen VRT, VMMa en SBS hun eigen toepassing Stievie voor, waarmee je licht uitgesteld kunt kijken naar de programma's van de Vlaamse zenders op iPhone en iPad. (vrt)